info@thisisharz

Walpurgis Night

Walpurgis Night


Walpurgisnacht op 30 april is een oud heidens feest dat zijn naam ontleent aan Sint-Walburga wiens feest op de eerste mei plaatsvindt. Men gelooft dat op deze avond de heksen op bezemstelen naar die plaatsen vliegen waar oude heidense rituelen in de Harz, met name op de Brocken plaatsvinden. De Brocken, de hoogste piek in de Harz, wordt beschouwd als het middelpunt van Walpurgisnacht. Ook bekend als de Blocksberg, de 1142-meter hoge piek is vaak gehuld in mist en wolken wat bijdraagt bij aan de mysterieuze sfeer, geeft haar de legendarische status als thuisbasis van de heksen (Hexen) en duivels (Teufel). Daar dansen ze rond een groot vuur en aanbidden hun Heer de duivel, die ze nieuwe magische kracht schenkt.

De schrijver Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) schrijft in Faust dat de heksen in de Walpurgisnacht komen en zingen: "Nu rijden de heksen naar de Brocken, de stoppels zij geel en het koren is groen; Daar verzamelt zich iedereen en Herr Urian zal voorzitten. Men komt aan over de valleien , heksen die scheten laten op stinkende oude geiten."

Tegenwoordig is walpurgis in de Harz een familie feest. Er lopen heksen en duivels lopen rond door de steden, mensen komen uit heel Duitsland en de wereld naar de Harz om aan dit evenement deel te nemen. Ruim van te voren reserveren is raadzaam. In Schierke komen meer dan 20.000 mensen tezamen. Walpurgis nacht is geschikt voor de hele familie, niet alleen voor de feestbeesten onder ons. Het hele gebeuren is zeer kindvriendelijk en kinderen doen dan ook volop mee, uitgedost met de meest fantastische kostuums. Om middernacht wordt het begin van de lente ingeluid met veel lawaai en vuurwerk om de heksen te verdrijven.


Popular Towns in the Harz

Wernigerode

Wernigerode

Goslar

Goslar

Thale

Thale

Quedlinburg

Quedlinburg