info@thisisharz

Quedlinburg

UNESCO Medieval Renaissance City

Quedlinburg


Quedlinburg Market Square Quedlinburg Old Town

Quedlinburg, eens het centrum van het Duitse Rijk, is een van Europa's best bewaarde middeleeuwse renaissance steden. Het beschikt over een zeldzame combinatie van oude en moderne historische schatten. Het werd in 1992 geplaatst op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst. Bijna alle gebouwen in het centrum zijn vakwerkhuizen, sommige dateren uit de 16e eeuw.

Quedlinburg is gelukkig tijdens de 2de wereldoorlog niet teveel beschadigd. De DDR-autoriteiten herkenden snel het grote nationale belang en gaven opdracht tot het behoud van de 1600 vakwerkhuizen. Het is een genot om door de smalle steegjes en de straten rond het dorpsplein te wandelen en de kleurrijke beschilderde oude huizen met rijkelijk versierde bloembakken te bewonderen. In het oudste gedeelte van de stad zijn houten huizen uit tenminste vijf verschillende eeuwen te vinden, waaronder een 14e-eeuwse constructie van een van Duitslands oudste gebouwen.

Door een verlenging van de Harzer smalspoorbaan in 2006 werd het gemakkelijker de hogere gedeelten van de Harz te bereiken. Een rondleiding door de stad kan beginnen met het Stadhuis (Rathhaus), deze werd gebouwd in 1320, buiten het Rathhaus staat het standbeeld van Roland (1426) welke dateert uit het jaar dat Quedlinburg tot de Hanze toetrad. Een bezoek aan de Lyonel-Feininger Gallery is aan te bevelen. Hier worden werken van deze belangrijke Bauhaus-kunstenaar, die in Duitsland werd geboren maar een Amerikaans staatsburger werd, tentoongesteld. Het merendeel van deze werken werden verborgen voor de nazi's door een inwoner van Quedlinburg.

Natuurlijk is de bezienswaardigheid van Quedlinburg het kasteel (Schlossberg) welk hoog boven de stad uit torent. Het middenstuk, de barokke Blauwe Zaal, werd onlangs gerestaureerd. Wilt u meer weten over de vakwerkhuizen in de regio dan is een bezoek aan het Fachwerkmuseum Standebau in een van Duitslands oudste vakwerkhuisjes (1310) een must.


Quedlinburg Top Attractions

Top rated

Quedlinburg Castle

(10)

Klopstock House

(8)

Lyonel Feininger Galerie

(8)

View all atractions


Quedlinburg Top Hotels

Top rated

Schlosshotel zum Markgrafen

Top rated

Villa Le Palais

Wyndham Garden

Quedlinburg Hof

Top rated

Romantic Hotel am Brühl

Hotel Balneolum Superior

View all hotels


Other Popular Towns

Blankenburg

Blankenburg

Goslar

Goslar

Thale

Thale

Quedlinburg

Quedlinburg