info@thisisharz

De Harzer smalspoorbanen

De Harzer smalspoorbanen


(photos copyright HSB)

Meer dan een miljoen passagiers per jaar en niet alleen spoorweg liefhebbers, genieten van deze stoomtreinen. Iedereen die gek op reizen per trein, prachtige landschap en geschiedenis houdt zal weg zijn van de Harzer smalspoorbanen. Het voert u door het prachtige schilderachtige landschap van de Harz met zijn heuvels en bergen, bossen en weilanden. Een tochtje met een stoomtrein is een heerlijke ervaring.

Dit 132 kilometer lange smalspoor netwerk is het grootste in Europa. Er rijden 25 stoomtreinen en 10 diesellocomotieven die hellingen van 40% aan moeten kunnen en bochten met een radius van slechts 60 meter. De meeste locomotieven dateren uit vijftiger jaren van de vorige eeuw. Ze verbinden de belangrijkste steden zoals Wernigerode, Quedlinburg en Nordhausen en een aantal kleinere steden in het gebied. De eerste trein reed van Wernigerode naar Schierke op 20 juni 1898. Toen veel van de industrie?n verdwenen stortte het vrachtverkeer in. Er rijden nu slechts enkele passagierstreinen op de 2 belangrijkste lijnen. De belangrijkste attractie zijn nu de nostalgische stoomtreinen met geregelde diensten en speciale treinen. Vooral op de economisch vitale Brockenbahn tak. Treinen rijden tijdens piekuren het gehele jaar door naar de top, vooral in de winter wanneer er sneeuw ligt is dit een bijzondere attractie.

Er zijn drie diensten:
De Harzquerbahn: Rijdt dwars door de Harz van noord naar zuid. Op de 60 kilometer spoor worden passagiers getrakteerd op een caleidoscopische reis door de natuur.

De Selketalbahn Is de meest romantische smalspoor baan van het hele netwerk en het is al lang een publiek geheim onder natuurliefhebbers.

De Brockenbahn: In juli 1992 werd het openbaar vervoer per spoor naar de legendarische Brocken hervat. Naar boven klimmen is hard werken voor de met 700 PK stoommachines aangedreven locomotieven.

(Hint: het is de moeite waard de Harz-Card te kopen als u van plan om de Brocken reis gecombineerd met andere activiteiten te ondernemen)

For more details: www.hsb-wr.de


Popular Towns in theHarz

Wernigerode

Wernigerode

Goslar

Goslar

Thale

Thale

Quedlinburg

Quedlinburg