• English German Dutch Danish ChineseClausthal Zellerfeld


Clausthal-Zellerfeld ligt in de OberHarz. Het is de grootste stad in de Oberharz en met zijn hoge ligging van 535 tot 600 meter heel geschikt voor wintersport en mountenbiking. Clausthal-Zellerfeld bestaat uit twee steden: Clausthal en Zellerfeld. Ze werden samengevoegd 1924.In Clausthal staat de welbekende Universiteit met zijn prachtige gebouw "Aula Academica".

In 1775 was de Oberharz de grootste mijnindustrie tussen St. Petersburg en Parijs. In Clausthal ontstond zo de eerste Mountainistic school om mijn arbeiders op te leiden. In 1864 werd het de Mijn Academie en werden er lessen gegeven in natuur- scheikunde, wiskunde en techniek. Vandaag de dag heeft de Universiteit ongeveer 3000 studenten. Het bezit de grootste collectie met mineralen van Europa, die ook te bekijken is. Zellerfeld is altijd al een populaire vakantie bestemming geweest voor wandelaars en wintersport liefhebbers die komen genieten van de prachtige landschappen die er te zien zijn.

Beide stad delen hebben fantastische historische gebouwen. In Clausthal staat de Marktkirche zum Heiligen Geist. Tijdens een stadsbrand op 20 september 1634 verdween de originele kerk , zo ook het stadhuis met alle papieren, 162 huizen, de gevangenis, de school en de pastorie binnen 6 uren. Er werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk die door de eeuwen heen steeds uitgebreid werd. In 2009 kreeg de kerk een nieuwe klokkentoren. Het is de grootste houten kerk in midden Europa. Binnen zijn vele houtsnijwerken te zien en biedt plaats aan 2200 mensen. In Zellerfeld zijn vele vakwerk huizen te zien die stammen uit de tijd vlak na de grote brand. Een van de vakmanschappen uit die tijd was het maken van zilveren en gouden munten. Voor het scheiden van het goud werd een speciaal laboratorium gebouwd. In 1978 werd dit verbouwd in een glasblazerij. Tegenwoordig kunt u er zien hoe op traditionele wijze glaskunstwerken geblazen worden.

Het Dietzelhuis staat in het centrum en is gebouwd rond 1673.Dit pronkvolle huis is gebouwd op meerdere kelders van huizen die in de grote stadsbrand verdwenen waren. Het VVV is hierin gevestigd maar ook kunt u de bovenverdieping van het huis bezichtigen. Clausthal-Zellerfeld staat ook bekend om het uitvinden van de staalkabel. Julius Albert en de slotenmaker Mummenthey slaagden er na veel experimenteren in een touw van ijzer te maken. Dit kabel was zes keer sterker dan het gewone touw en vier keer sterker dan een ketting. In Clausthal staat aan de Osteroder Strasse 13 het geboortehuis van Robert Koch waar hij op 11 december 1843 ter wereld kwam en aan de Kronenplatz 12 het huis waar hij van 1854 tot 1862 zijn jeugd verbracht.

Places of Interest